Verklein je risico op diabetes type 2
Dé welvaartsziekte van het moment
Wat is diabetes type 2?
Diabetes type 2 is dé welvaartsziekte van het moment geworden. Waar ze vroeger vooral ouderen trof, zien we nu ook 15-jarigen die dit type van diabetes oplopen. Onze zittende levensstijl en het overaanbod van ongezonde voedingsmiddelen, spelen daarin een grote rol.
Diabetes type 2 is een chronische aandoening, die door middel van levensstijlaanpassingen en medicatie onder controle kan worden gehouden. De andere kant van de medaille is dat ze kan leiden tot andere kwalen en zoals elke chronische aandoening, heeft ze een impact op je levenskwaliteit. Je risico zo klein mogelijk maken, is dus de boodschap!
Doe de test!
Weten waar je aan toe bent, is de eerste stap om een idee te krijgen van hoeveel risico je loopt.
De Vlaamse overheid ontwikkelde een zelftest om je risico op diabetes type 2 te meten. Neem een lintmeter bij de hand, en doorloop de korte, eenvoudige vragenlijst om te weten hoe je er voor staat.
Advies vragen aan je huisarts is natuurlijk ook altijd een goed idee.
Hoe beperk je je risico op diabetes?
De tweede stap is weten hoe je het kan aanpakken om je risico te verkleinen. Er zijn namelijk heel wat zaken waar je zelf vat op hebt.
Dat was ook de boodschap die het trio van deskundigen brachten tijdens een opleidingsmoment in Tienen voor een 20-tal eerstelijnsprofessionals die werken in de thuiszorg. Lud Hendrickx is diabetes-educator bij Wijkgezondheidscentrum Vierkappes, Lizzy Schevernels is verpleegkundige in hetzelfde centrum en volgt een opleiding in diabeteszorg en Patrick Mullie is een gekend voedingsexpert.
Eet gezonder
“Alle beetjes helpen”, zegt Lud. “Kleine aanpassingen in je levensstijl kunnen op termijn een groot verschil maken. Het risico op diabetes type 2 verkleinen, komt eigenlijk neer op een gezondere levensstijl aanleren. Dit kan door gewoontes te veranderen op 2 vlakken: op het vlak van beweging en op het vlak van voeding. Deze aanpassingen hoeven niet groots te zijn! Kleine haalbare stappen kunnen een groot verschil maken. Ik geef altijd het voorbeeld van de hoeveelheid suiker in je koffie.
Stel, je hebt de gewoonte om elke dag 3 koppen koffie te drinken met daarin telkens 4 klontjes suiker. Als je erin slaagt om in elke kop slechts 2 klontjes te doen dan neem je per jaar 2190 klontjes suiker minder! Dat is heel wat!”
Beweeg meer
“Ook op het vlak van beweging kunnen veel mensen winst boeken”, zegt Lizzy. “Elke dag 30 minuten matig intensief bewegen wordt er aangeraden. Dat lijkt onbegonnen werk. Maar als je die 30 minuten in stukjes van 10 minuten kapt, dan wordt het weer wat haalbaarder.
Zelfs voor mensen die thuiszorg nodig hebben, kunnen er bewegingsmanieren gevonden worden om op een of andere manier meer te bewegen dan ze nu doen. Met de rollator elke dag een paar rondjes wandelen doorheen het huis, en 1 of 2 keer per week met de familiehulp een wandelingetje in de buurt, kan al wonderen doen.”
In dit document van UZ Leuven vind je heel wat kleine tips over hoe je beweging in je leven kan inlassen.
Neem kleine porties
Patrick legt uit dat het helpt om je eetgewoontes onder de loep te nemen. “Eet je uit gewoonte? Of eet je omdat je echt honger hebt? Kijk ook eens naar de grootte van je porties. Vanaf de leeftijd van 40 jaar verbrand je minder in rust dan voordien. Het is dus belangrijk om je porties wat kleiner te maken. Gezonde, zo weinig mogelijk bewerkte voeding kiezen, helpt ook”.
Meer lezen?
Over het verminderen van je risico op diabetes: in deze brochure van de Diabetesliga.
Over diabetes in het algemeen: www.diabetes.be/nl.