"Die kleine veranderingen hebben me helemaal gereboot"

 

Half september startte bij Vierkappes de 6-lessenreeks “Samen op weg naar meer beweging” met Nans Luyten, coach van Bewegen-op-Verwijzing. 5 deelnemers schreven zich in en alle 5 hielden ze vol! Waarom namen ze deel? En wat hebben ze eraan gehad? We spraken met hen allevijf.

Een haalbaar beweegplan

An: Ik heb me ingeschreven omdat ik vaststelde dat ik qua beweging eigenlijk niets meer had. Ik wou kijken of ik er iets aan kon doen.

Een echte eyeopener was voor een opdracht die Nans ons gaf: we moesten noteren hoeveel minuten per dag we minstens 10 minuten aan 1 stuk bewogen… Het resultaat daarvan heeft me extra gemotiveerd om er iets aan te doen.

Dankzij de lessen heb ik mijn motivatie teruggevonden én heb ik nu 3 keer per week beweging ingepland in mijn leven. Ik ga nu 3 keer per week gaan wandelen, maar ik luister naar mijn lichaam. Dat laatste is belangrijk voor mij. Vroeger ging ik ook wel eens wandelen maar dan deed ik veel te veel waardoor ik achteraf overal pijn had. Met Nans heb ik een beweegplan gemaakt dat haalbaar is. Mijn eerste doel is om uiteindelijk 5 km te kunnen wandelen zonder pijn tijdens en ook achteraf. En nadien ga ik misschien bij een wandelclub.

Nans leerde ons ook wat oefeningen die we thuis kunnen doen en leerde ons een Nederlands tv-programma kennen waarin oefeningen worden voorgedaan.

Over 2 maanden belt ze ons terug om te kijken hoe het gaat.

Stok achter de deur

Dirk: Ben al even permanent thuis en spendeerde veel tijd in de zetel. Op korte tijd ben ik daardoor 20 kilo bijgekomen. Ik was al begonnen om mezelf terug in handen te nemen: zo was ik al begonnen om dagelijks 3000 à 4000 stappen te zetten. Maar soms heb je een stok achter de deur nodig en me inschrijven voor de beweeglessen van Nans was 1 van die stokken voor mij.

Wat ik het meest onthou van wat ze me geleerd heeft, is dat je je bewust moet zijn van hoelang je al zit. Zij heeft ons getoond hoe je oefeningen kan doen met een elastiek. Wel, nu heb ik die elastiek naast mijn zetel gelegd, in mijn zicht en ik pak die nu regelmatig vast om daar een minuut of 5 à 10 wat mee te oefenen.

En ook mijn hometrainer, die ik al lang heb, staat nu in mijn living, voor mijn tv. Dat nodigt uit om eens een korte periode wat te trappen.

Wat ik ook meeneem van haar tips is dat ik niet moet overdrijven en ineens te veel willen.

Nans heeft de gave om mensen te motiveren, om net die info te geven die voor jouw persoonlijke situatie nuttig is.

Het uitwisselen met andere mensen in die kleine groep was ook interessant want je leert van mekaar. Ik ben elke les met plezier geweest.

Op doktersvoorschrift

Odette (74): Ik vond het echt interessant! Ik ga nu terug veel meer wandelen. Het heeft me courage gegeven om terug wat actie te ondernemen, want ik zal bijna alleen nog in de zetel. Sinds ik die lessen gevolgd heb, beweeg ik terug veel meer. Voordien nam ik voor alles de auto. Nu ga ik terug regelmatig te voet naar ’t stad of naar de apotheker. Ook dat Nederlands tv-programma dat we in de les leren kennen hebben, zet ik regelmatig op nu. Ik ben heel content dat ik deelgenomen heb toen de dokter me dat aangeraden had.

Nederlands tv-programma

Sabrina (dochter van Odette): Ik ben naar die lessen gegaan om mijn mama te ondersteunen. De dokter had mijn mama gezegd dat ze dat eens moest proberen. En ’t was heel interessant! Plezant om andere mensen te leren kennen en om hun verhalen te horen.

Van sommige dingen die er gezegd werden, dacht ik ‘ja, dat weet ik’… maar je staat er niet bij stil in het dagelijks leven. Het was goed om er eens bij stil te staan.

Wat ik eruit gehaald heb? Wel, dat Nederlands programma met die beweegoefeningen: dat doe ik nu zo’n 5 dagen in de week. Ik neem dat op zodat ik het kan doen wanneer het mij uitkomt. Die oefeningen zien er gemakkelijk uit, maar dat is het niet altijd hoor!

Meer energie

Caroline (mama van 3 tieners): Ik was een beetje down. Ik werk veel en heb onregelmatige uren. Na het werk voelde ik me uitgeblust, had ik zin in niets en mijn energie was ook helemaal op. Ik deed enkel nog een paar dingen voor de kinderen en daarna niets meer.

Ik zei tegen mezelf: “Dat kan toch zo niet meer! Ga iets van beweging doen”, maar ik wist niet waar te beginnen. Toen ik die affiche van de beweeglessen zag, heb ik me ingeschreven, zonder goed te weten wat ik moest verwachten. Ik dacht dat het een reeks van 6 sportlessen was. Maar dat was het niet! Het doel van die les was om te leren hoe we beweging in ons eigen leven een vaste plek konden geven. Ik besloot ervoor te gaan. Elke dag maakte ik een klein beweegmoment. In plaats van neer te ploffen als ik thuiskwam, dronk ik een glas water en deed ik een paar oefeningen zoals we die van Nans geleerd hadden. Ze gaf ook tips die ik op ander momenten, bijvoorbeeld op het werk, kon toepassen. Bijvoorbeeld de trap nemen in plaats van de lift. Ik werk op de 3de verdieping en in die eerste dagen was ik helemaal buiten adem. Maar vanaf dag 4 voelde ik dat het beter begon te gaan!

Al heel snel begon ik van die kleine beweegmomentjes en van de veranderingen in mijn leven al effect te voelen!.

In de lessen werkten we aan ons persoonlijke plan. Ik wou graag gaan zwemmen, maar ik kan niet zwemmen. Nans heeft samen met mij gezocht naar wat de mogelijkheden waren in Tienen. Aquagym leek heel interessant, maar die cursus was al volzet. Desondanks ben ik toch naar het zwembad beginnen te gaan. Ik nam daar zo’n banaan en begon gewoon te bewegen in het water. En dat deed me deugd! Ondertussen heb ik daar een mevrouw leren kennen die me wat zwembewegingen heeft geleerd!

Verder wou ik ook graag leren fietsen. Nans vond een fietsprogramma in Landen dat een paar dagen laten zou starten. Ik kon nog deelnemen en heb me er vrij voor kunnen maken! En ondertussen ben ik al met mijn zoon gaan oefenen op de parking van Colruyt. Ik moet nog veel oefenen om wat stabieler te worden.

Ik heb nu veel meer energie dan vroeger. Ik heb geleerd om beweging als ontspanning een plek te geven in mijn leven. En om die dagelijkse rekoefeningen te doen. Die kleine veranderingen hebben me helemaal gereboot. Ik ben dit programma op het juiste moment tegengekomen. Ik raad het iedereen aan! En ik kijk er zo naar uit om in de zomer samen met mijn man en kinderen mee op fietstocht te kunnen gaan!

En nu jij?

Hebben de verhalen van deze 5 personen je ook goesting doen krijgen om terug wat meer te bewegen? Op korte termijn zijn er geen groepslessen in de buurt meer gepland, maar individueel kan je wel terecht bij een coach van Bewegen op Verwijzing. Vraag aan je huisarts, kine of andere zorgverlender of je in aanmerking komt voor een BOV-coach en vraag om een verwijsbrief. Een coach in je buurt vind je op deze website. Wat de prijs betreft, betaal je 20€ per uur. Heb je verhoogde tegemoetkoming van de mutualiteit? Dan is de coach voor jou gratis.

Succes!




 
Roemy De Roover