Persbericht: Vierkappes koopt oude Vredegerecht

 

Mensen die in de Zijdelingsestraat passeren, kunnen er niet naast kijken: Wijkgezondheidscentrum Vierkappes is daar de vroegere wijnhandel aan het verbouwen. Sinds deze week is Vierkappes ook eigenaar van het vroegere gebouw van het Vredegerecht, aan de Goossensvest.

Laure Versluys, coördinator van Vierkappes, geeft wat uitleg: “Wijkgezondheidscentrum Vierkappes bestaat inmiddels 14 jaar. In het begin waren er 4 medewerkers, vandaag zijn er 24 vaste medewerkers, die samenwerken met een ploeg van vrijwilligers, jobstudenten en zorgverstrekkers in opleiding. Samen verzorgen we bijna 3500 patiënten uit groot-Tienen. In 2015 verhuisden we al van de Leuvenselaan naar de Kabbeekvest. Maar in 2020 stelden we vast dat onze behuizing te krap was. Als voorlopige oplossing huurden we een ruimte bij in Residentie Breugelhof. Ondertussen kochten we het mooie, ruime pand in de Zijdelingsestraat. De start van de verbouwing liep vertraging op maar de werken zijn nu eindelijk in volle uitvoering. We hopen te verhuizen over een jaar, dus in november 2024.”

Vierkappes merkt dat de patiëntengroei niet stopt. Patiënten blijven hun weg vinden naar het wijkgezondheidscentrum. “Voor ons is het belangrijk om niet uit te groeien tot een heel groot centrum, waar medewerkers, maar ook patiënten verloren lopen”, zegt Laure Versluys. “Ook het pand in de Zijdelingsestraat willen we niet zo vol laten lopen dat het comfortabele gevoel van meer ruimte meteen ook weer verdwijnt.”

Tijdens een denkoefening bleken team en bestuur, onafhankelijk van mekaar, meteen op dezelfde lijn te zitten. Het is deel van de missie van hun wijkgezondheidscentrum om te zorgen voor toegankelijke eerstelijnszorg voor de inwoners van groot-Tienen. Het was voor hen dus geen optie om een patiëntenstop in te voeren. Zo ontstond het idee om een tweede wijkgezondheidscentrum te openen in Tienen, als tweede vestiging van dezelfde VZW.  Ondertussen is er ook een naam voor gekozen: Wijkgezondheidscentrum De Gete.

Laure Versluys vult aan: “Ons oog viel al snel op het vroegere gebouw van het Vredegerecht op de Goossensvest. Sinds deze week is de aankoop rond. We hopen op het einde van dit najaar nog met de verbouwing te starten. Het wordt een veel kleinere verbouwing, omdat het gebouw tot voor kort nog in gebruik was. Als alles goed gaat, is de opening van Wijkgezondheidscentrum De Gete voorzien in april 2024.”

Wijkgezondheidscentrum De Gete - Goossensvest

Wijkgezondheidscentrum Vierkappes - Zijdelingsestraat

 
Roemy De Roover