“Als student word je als een meerwaarde beschouwd”

 

Imke is tweedejaarsstudent verpleegkunde aan de UCLL. 1 van haar stages liep ze bij Wijkgezondheidscentrum Vierkappes. Dat was van eind april tot eind mei 2023. Hoewel ze in haar examenperiode zat, maakte ze online een momentje voor ons vrij om te beeldbellen voor dit interview.

Hoe ben je bij Vierkappes terechtgekomen?

Toevallig eigenlijk. Ik was te laat om zelf een plek voor te stellen, dus heeft de school me een stageplaats gegeven. En die stageplaats was in Tienen, bij Vierkappes.

Met welke verwachtingen ben je je stage gestart?

Ik begon eraan met een bang hartje. Mijn vorige stages waren in ziekenhuizen en eigenlijk waren die niet zo’n fijne ervaring. Verder moest ik om in Tienen te komen werken, om 5u opstaan en daar zag ik tegen op.

En hoe is het verlopen?

Mijn takenpakket bleek veel meer dan ik gedacht had! In de voormiddag ging ik mee op ronde met iemand van het verpleegteam. Mensen wassen en thuis verzorgen hoort bij de job. En in de namiddag deed ik consulten in het centrum zelf. Die gaven me echt het gevoel dat ik als een deskundige beschouwd werd. Patiënten die op consultatie komen, stellen veel meer vragen dan in de thuiszorg. Ik vind het super om aan een patiënt te kunnen uitleggen waarom er zoveel tubes bloed afgenomen worden en waarop getest zal worden, wanneer de uitslag binnen zal zijn…

Ik heb vanalles mogen doen: spuiten zetten, wiekzorg, bloedafnames, …

Als stagiaire was ik samen met een collega bij de mensen thuis en dat maakte dat we ook aandacht konden besteden aan de aanwezige mantelzorger. Ik merkte dat het heel erg geapprecieerd werd om hen te kunnen vragen “hoe gaat het met u”.

In totaal werkte ik 25 dagen bij Vierkappes, elke dag 8u.

Je klinkt heel enthousiast!

Wat bij Vierkappes opviel, is dat het team heel hecht is en dat een student er als een meerwaarde beschouwd wordt. Ik had bovendien het gevoel dat de collega’s oprecht bezorgd waren over mijn welzijn. “Neem je pauze, hè!”

Vooraleer ik aan deze stage begon, speelde ik met de gedachte om te stoppen met verpleegkunde en verder te gaan in een andere richting. Nu denk ik er weer helemaal anders over. Dankzij deze stage heb ik kunnen ervaren dat werken als verpleegkundige wél leuk kan zijn. Hoe het team met mekaar omgaat, doet heel veel. Ik ga mijn studie afmaken, nadien misschien nog een master-na-bachelor doen en daarna werk zoeken in de thuiszorg of in een wijkgezondheidscentrum.

 
Roemy De Roover